2019. január 7., hétfő

Lomb Kató, a nyelvzseni


Lomb Kató 1909-ben született, tolmácsként dolgozott, hihetetlenül sok nyelven beszélt. Már az a tény is döbbenetes, hogy milyen sok nyelvet ismert, melyek közül több nyelven tolmácsolt is. De az, hogy ezeket autodidakta módon sajátította el, valóban egyedülálló.

Ismerjétek meg a módszerét!
Lomb Kató úgy indult el a tolmácspályán, hogy a második világháború után a budapesti városházán szükség volt valakire, aki megérti, mit is mondanak az orosz katonák. Lomb Kató megértette. No és ha már az ember beszél egy nyelvet, és ez a tudása hasznosnak bizonyul, miért ne tanulna meg még néhányat? Csakhogy a háború sújtotta ország nem bővelkedett sem nyelvtanfolyamokban, sem nyelvtanárokban – úgyhogy maradtak a könyvek és az autodidakta tanulás.

Olyannyira belejött a nyelvelsajátításba, hogy az oroszt a szlovák, a dán, az angol, a francia, az ukrán, a bolgár, a japán, a kínai, az olasz követte... és később még vagy ugyanennyi. Ahogy ő fogalmazott, tizenhat nyelvvel keresett pénzt életében. Vagyis valószínűleg bírt olyan nyelvet is, amiért nem fizették, de keresett olyasmivel is, aminek azért nem volt magabiztos használója. Saját bevallása szerint néhány hónap alatt kellett olyan szinten megtanulnia spanyolul, hogy külföldre kísérhessen egy politikai delegációt. (Persze, tegyük hozzá, valószínűleg könnyebb dolga lehetett, ha egyébként már régóta beszélt franciául és olaszul.)
Bár manapság egy-két idegen nyelvet ismerni szinte alapvető követelmény és egyre kevésbé ritka dolog, a tizenhat azért mégis elképzelhetetlenül soknak hangzik – még úgy is, hogy természetesen nem mindet ismerte és használta egyformán jól. Nem csoda hát, ha a téma és a poliglott tolmács nyelvismerete vitát provokál ma is.




Olvasnivaló a konkrét módszerről: https://otevotnyelv.com/tag/lomb-kato/
Lomb Kató élete, könyvei: https://mystique.cafeblog.hu/2017/02/08/egy-elfeledett-lingvista-lomb-kato/
Ingyenes pdf: https://www.nemetoktato.hu/kreativ-nyelvtanulas/ingyenes-pdf-nyelvtanulas-lomb-kato-modszerevel/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése