2010. március 28., vasárnap

Húsvét- Colomba


A Karácsony után a második legfontosabb ünnepünk a Húsvét. Ilyenkor a családok összegyűlnek, bár ez a szokás már átalakulóban van. Egyre többen töltik ezeket a napokat kirándulással vagy a barátokkal, a hogyan a mondás tartja: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi.
A szokványos menü része a bárányból készült fogás (nagyon sok bárány érkezik Magyarországról, amelyről sokszor cikkeznek is az újságok) és a tradicionális édesség a Colomba. A stilizált galambformájú sütemény tésztája hasonló a karácsonyi pandoro tésztájához. Tetején cukormáz, mandula és cukordrazsé. A Colomba az évek során a fogyasztói társadalom igényeit (?) követendő, különböző ízesítések jelentek meg, csakúgy mint a panettone és a pandoro esetén: pezsgőkrémes, kandírozott gyümölccsel vagy anélkül, töltött, mazsolás, stb. A legenda szerint a Paviát ostromló longobárd királynak ajánlották fel ezt a süteményt a béke jeléül. A Colombát kis füllel ellátott dobozokban vagy díszes csomagolásban árulják. Az árak változók: az autópályán 19,90 Euró (bár nem gyári Colomba, hanem kisüzemi sütemény), a bárban vagy a pékségben szintén 19 euró körüli áron a szintén kisiparos Colomba és a szupermarketek kínálata, amely nagyüzemi termék 2,99 kezdőárral.


Szavak:
Az eredeti recept szerint a következő összetevők találhatók a húsvéti süteményben:
canditi - kandírozott gyümölcsök
mandorle - mandula
uova - tojás
burro - vaj
farina - liszt
zucchero in polvere - porcukor

további lehetséges összetevők:
granella di zucchero – cukordrazsé
scorze d’arancia – narancshéj
lievito naturale – élesztő
aromi – aromák
farina di riso – rizsliszt
senza canditi – kandírozott gyümölcs nélkül
crema pasticciera – cukrász krém (sűrű krém, tejből, cukorból, lisztből és tojássárgájából)

kapcsolható szavak:
artigianale – kisiparos
Pasqua – Húsvét
Pasquetta – Húsvét hétfő
agnello – bárány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése