2011. május 29., vasárnap

Padlizsán-projekt - Progetto melanzana


Az olívaolajról rengeteg oldalon olvashattok, ezért erről nem is szeretnék hosszasan írni. A lényeg, és ezt bizonyára Ti is tudjátok, hogy a mediterrán, az olasz konyha alapvető hozzávalója az olívaolaj. Elérhető áron Magyarországon is lehet már jó minőségű olívaolajat kapni. A jó minőség alatt az extraszűz olívaolaj értendő. Nálunk leginkább az extraszűz olajat vásárolják, a sansa minimális mennyiségben fogy. Az extraszűz kifejezés onnan ered, hogy az első préselésből származik és különleges feltételekkel kerül feldolgozásra (bogyók tisztasága, 24 órán belüli feldolgozás, sem hő-, sem vegyi kezelést nem kap, stb.), minden további préselés „rontja” az olívaolaj minőségét. A sansa/pomace pedig azt az anyagot jelöli, amit a többszörös olajbogyó préselésből megmaradt olívapépből vegyi úton nyernek ki. Ehhez adnak minimális mennyiségben extraszűz olajat, hogy meglegyen a feeling és eladják olívaolajként. No comment. Senkit nem szeretnék lebeszélni erről, mindenki döntse el, melyiket szeretné használni. De azt tudni kell, hogy egy liter igazi olívaolaj nem kerülhet 400-500 Ft-ba. Ha jót akarunk magunknak/családnak/barátoknak, akkor minőségi olívaolajat veszünk. 
Pár éve Sipiccianoban az egyik hölggyel beszélgetve, felmerült, hogy akár vehetnénk is „háztáji” olívaolajat. A nagy lelkesedés vége az lett, hogy vettünk 2 megtermett üvegnyi olívaolajat és úgy gondoltuk, Magyarországra is hozunk belőle. Pofás kis csatos üvegekbe tettük és (szerintünk) bombabiztos csomagolásban betettük a csomagtartóba. 
Sűrű, "háztáji" préselt olívaolaj

Nem gondoltunk mi semmi rosszra, amikor az autó lökhárítója érdekesen fénylett. De aztán egy pihenőnél már láttuk, hogy ez a tompa fény, mely akkor már csöpögéssel is együttjárt, nem a véletlen műve. Vagy a csatos üveget nem bírta az olaj és kitágulva a melegtől, helyet keresett, vagy hozzáütődött valamihez, de tény, hogy az üveg szinte szétrobbant a csomagtartóban. A hatás és a szag drámai volt. De nem mondtunk le a sűrű, frissen préselt olívaolajról, csak a csomagolástechnikán kellett csiszolni. 






Végre elérkezett a kerti sütések ideje és most ismét egy kipróbált, bevált, könnyen elkészíthető és nyári recept írok le. Az ötletet az adta, hogy néhány évvel ezelőtt útban Olaszországba megálltunk ebédelni és akkor ettünk egy mozzarellás-padlizsános szendvicset. Annyira ízlett, hogy ezt megpróbáltuk mi is elkészíteni. Eddig a sütőben sütöttük meg a padlizsánt, de az idén kipróbáltuk, hogy a szabadban grillezzük. Szóval szabad tűzön grillezzük a padlizsánt, egy zsemlébe tesszük mozzarellával és jól meglocsoljuk olívaolajjal. És ezzel el is készült az ebéd. A képeken pizzakenyérrel tálalva, olívaolajjal jól meglocsolt változatot láthattok (bár tükörtojásnak látszik :-). Buon appetito!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése