2012. július 19., csütörtök

In aereo- Repülőn


Repülős élményeinket szeretnénk megosztani veletek, hátha valaki repülővel szeretne Olaszországba utazni. Úgynevezett fapados járatokkal utaztunk egyszer áprilisban, legutóbb pedig júniusban. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat szeretnénk veletek megosztani. Találtok egy linket is, ahol Enrico Brignano beszél az olasz légitársaságokról. A túlzásokon túl, sajnos sok minden igaz. Egy nagyon fontos tanulsága volt ezeknek az utaknak: vegyétek nagyon komolyan a csomagok méretére vonatkozó előírásokat. Bár még akkor is érhetnek meglepetések! Mint például minket az áprilisi utazáskor. Budapesten a Wizzair munkatársai felengedték a bőröndünket a fedélzetre, de visszafelé ugyanezen cég nem engedte fel ugyanazt a bőröndöt, mert a kerekei kilógtak a csomagellenőrző kalitkából. A „hölgy” rezzenéstelen arccal közölte, hogy nem vihetjük fel. Mondtuk neki, hogy Budapesten felengedték ugyanazt a bőröndöt, igaz, hogy egy-egy pólót a kézitáskánkba szuszakoltunk be (megjegyzem, nagyon ügyeltünk, hogy ne kerekedjen jobban a bőrönd). Nem baj, ő nem engedi fel vagy leszedjük a kerekeit (???!!!- kvázi szétverem a bőröndöt) vagy 40 eurót fizetünk! Nem részletezem a válogatott káromkodásokat, mellyel azt a nőt illettük. Második alkalommal már külső szemlélőként láttuk, ahogy szinte tettlegességig fajult a dolog néhány utassal. Nincs kivétel, akár a laptopodról, akár az ajándékba vásárolt törékeny dologról, akár a gyerek kedvenc plüssállatáról volt is szó!

Enrico Brignano monológja a repülőtársaságokról



Ami a humorista előadásából tényként kezelhető:
-valóban szinte mindenért fizetni kell (jobb helyért, inni-ennivalóért, stb.-wc-ért nem kell fizetni), 0,5 l víz kb. 1000 Ft.
-tényleg komolyan átvizsgálnak (bár Kriszta hátizsákjának tartalmát elképedt arccal, felhúzott szemöldökkel nézegette a biztonságis, nem mert belenézni...akkora összevisszaság volt benne mint egy női táskában szokott.)
- tényleg mindig végig "kell" nézned a bemutató arról, hogy hogyan tudod felfújni a mentőmellényt, jóllehet a gép nem repül sem tenger, sem óceán felett.

Jöjjenek a szavak: 


banco -pult
fila (lunga)- (hosszú) sor
biglietto- jegy
valigia- bőrönd
non fumatori- nem dohányzó
bagaglio a mano- kézipoggyász
controllo di sicurezza- biztonsági ellenőrzés
posto (non) é numerato- (nem) számozott hely
carta d'imbarco- beszálló kártya
partenza- indulás
uscita d'emergenza-vészkijárat
maschera d'ossigeno- oxigénmaszk
giubbotto di salvataggio- mentőmellény
turbolenza- turbulencia
cintura di sicurezza- biztonsági öv
allacciare bekapcsolni, becsatolni
decollo- felszállás
atterraggio- leszállás
in caso d'emergenza- vészhelyzetben




 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése