2012. augusztus 13., hétfő

Festa rionale-Kerületi buli

Először a nagy melegről akartam írni: a több hete tartó 36-38 fokos folyamatos rekkenő hőségről, az egyre gyakoribb erdőtüzekről, melyet felelőtlen emberek okoznak a cigarettacsikk autóból való kidobásával, a tűzoltók sokszor emberfeletti munkájáról, a polgárvédelem vízszállító repülőjéről, amely a tengervizet szivattyúzza, majd viszi a tűzesethez. Valóban hatalmas területek égnek le és hiába mondják be a rádióba rendszeresen, hogy ne dobd ki az égő cigarettacsikket a száguldó autóból, hanem legyél intelligens és nyomd el az autódban.
De történt egy olyan dolog, ami azt hiszem blogba kívánkozik. Történt, hogy múlt héten elromlott az elektromos főzőlapunk, meghibásodott egy kártyája. Ennek kicserélése, pláne garanciálisan, ráadásul Olaszországban augusztusban nem egyszerű történet. A lényeg, hogy több napja csak a sütőt tudjuk használni, ami jelentősen lecsökkenti a főzhető ételek repertoárját. Ha ez még nem lenne elég, bezárt szabadság miatt az étterem és a pizzeria is.
Egyik este, kb. 6 óra felé, mikor éppen azon tanakodtunk, hogy mit együnk, felkiabált az egyik szomszéd, hogy menjek le. Megkérdezte van-e kedvünk elmenni egy általuk szervezett vacsorára, ahol csak a közvetlen szomszédok vesznek részt és a költségeket szétdobjuk. Este fél kilenc körül ültünk a deszkákból rögtönzött asztalokhoz az utcáról nyíló házak közötti kis téren. Kb. 20 lehettünk, de a hangzavar annál nagyobb volt. A menü a következő volt:

Antipasto/Előétel: Bruschette al pomodoro, all'olio e alla crema di zucchine / Pirítós paradicsommal, cukkini krémmel és olajjal

Primo piatto/ Első fogás: Pasta al pesto fatto in casa/ Házi pesztós tészta

Secondo piatto/Második fogás: Carne alla griglia (maiale e manzo)/ Grillezett sült hús (sertés és marha)
Salsiccia alla griglia /Grillezett kolbász
Patate al forno, insalata mista/ Tepsis krumpli, Friss vegyes saláta

Dolce/Édesség:
Profiteroles
Crostata
Ciambelline al vino

Cocomero/dinnye

vino bianco/fehér bor

caffé

Természetesen jól sikerült az este, a gyerekek szaladgáltak, játszottak, a felnőttek beszélgettek, az autósok, gyalogosok lelassítottak, hogy bekukucskálhassanak. Az ennivaló finom volt, a hangulat nagyon jó, az emberek kedvesek. Egyszer csak valaki azt mondta, hogy olyan, mintha a hold mosolyogna. Felnéztem és tényleg mintha rànkmosolygott volna....

1 megjegyzés:

  1. Aranyos kis történet volt. Nagyon tetszett. Nekem az olaszokról amúgyis a kedvesség és a jókedv jut eszembe.

    VálaszTörlés