2011. január 21., péntek

Volterra, la capitale dei vampiri in Italia- Volterra, a vámpírok olasz fővárosa

Ezt a bejegyzést nyáron szerettük volna összehozni, de végül elmaradt (miért is???). De ami késik, nem múlik.
Nyáron gondoltunk egy nagyot és elindultunk egy két napos kirándulásra Volterrába, amire már nem is emlékszem mivel tudtuk elcsábítani a fiúkat. Náluk ugyanis életkoruk miatt vagy a tengerpart vagy a római Csodák Palotája (Roma-Explora) a nyerő. Az előbbi egy kicsit többet nyom a latba. Főleg fagyival kombinálva.
A cél Volterra volt, és előtte megnéztük Pisát. Szakadó esőben ültünk 1 órát Pisában, majd sikerült megnézni, amit szerettünk volna, de a hatalmas, hömpölygő, lökdösődő tömeg elvette a dolog élvezeti értékét. Leginkább a fiúknak volt érdekes („hogyhogy ferde és miért ferde, miért nem dől el, fel lehet menni rá, és akkor leesünk, stb.”), igazából nekik szerettük volna megmutatni.
Délután érkeztünk meg Volterrába. A városhoz nagyon kanyargós út vezet fel, gyönyörű városokon keresztül. Kriszta éppen vad sms háborúban volt az unokahúgával, aki szerfölött mérges volt, hogy nem lehet ott velünk („tudd meg, hogy utállak”). 
 És egyszer csak egy hatalmas alabástromkarika/fánk/gyűrű (ki mire asszociál) bukkant fel a hegyen.
A történelmi belvárosba belépve nagyon sok helyen találkozunk az alabástrommal. Aztán egyszer csak felbukkan egy bolt, ahol beindul a Twilight őrület: póló, párnahuzat, táska, pénztárca, az egész kirakatot beteríti Bella, Edward és Jacob (és a többi szereplő). Este sétálni indulunk, Kriszta épp azt feszegeti, hogy milyen érdekes, hogy nem tört be annyira a Twilight-marketing ebbe a városba, és igazából nem is használják ki ezt a szinte ingyen kapott lehetőséget, holott rajongók százai csak a film miatt keresik fel Volterrát (pedig a filmet végül a nem is olyan távoli Montepulcianoban forgatták, mindegy a könyv Volterráról szól). Ezen elmélázunk egy kicsit, amikor is véletlenül egy olyan fagyizóba térünk be, ahol New Moon fagyit lehet kapni. Kriszta nem hagyja ki ezt a lehetőséget: csoki fagyi meggy szósszal (kicsit a magyar lúdláb tortára hasonlít szerinte).
Másnap ismét elindulunk felfedezni a várost. Meleg van, a srácok nyűgösek, csak a fagyival lehet motiválni őket. A város nagyon szép, kedves kis utcák, kis kosárban kitett, becsületkasszás alabástromdarabok (naná, hogy kellett a fickóknak, de 2 euróért nagyon szép alabástromdarabokat vihettünk haza), igazi közép-olasz városi hangulat. Találunk a főtéren egy turista info-pontot, ahol az unokahuginak igazi gyöngyszemre bukkanunk: a new-moon helyszíneit bemutató volterrai városnézés reklámanyagát.


Volterra az amerikai írónő és filmipar jóvoltából felkapottabb lett a turisták szemében, de mégsem él vissza vele, nem nyomnak el mindent a vámpírok és a vérfarkasok. Talán azért, mert Volterrába a Twilight előtt is és utána is jöttek/jönnek majd turisták. Aki Pisába utazik, ajánlom, hogy menjen el Volterrába is, akár a középkori hangulatért, akár a csodálatos alabástromékszerekért, akár a Twilight/New Moon miatt.
A facebookon, az olasztanar Sdb oldalamon- a Volterra-Pisa albumban további képeket találsz!



Nézzük a Volterrával és a vámpírokkal kapcsolatos szavakat:

centro storico- történelmi várorrész, tört. Városközpont
alabastro- alabástrom
medievale, medioevale- középkori
Torre Pendente- Ferde torony
perla- gyöngyszem
visita della cittá- városnézés
vicolo-sikátor
arco- boltív
arrivo-érkezés
ricercato-felkapott
sangue- vér
vampiro-vámpír
vendicare- megbosszulni
scontro- összecsapás
storia d'amore- szerelmes történet, szerelmi történet
innamorarsi di qcn- szerelmes lesz
essere innamorato/a di qcn- szerelmes
sapore- íz
andare a caccia- vadászni megy
mordere- harapni
licantropo- vérfarkas
trasformazione- átalakulás
trasformarsi in lupo-farkassá válik
nemico- ellenség
uccidere- megölni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése