2011. március 6., vasárnap

Spaghetti cacio e pepe

Pár napja munka miatt Olaszországban jártam és ilyenkor feltöltöm a raktárat parmezánnal, pestoval, liquirizia cukorkával (édesgyökérből) stb. Mivel most épp Toscanaba vitt az utam, hoztam egy kis üveg kész szószt, sugo al cinghiale. Ez olyan ritka csemege, hogy meglepetésre még a kisebb fiam is megette (tudjátok a pesto-függő). Sajnos a sugo gyorsan elfogyott, gnocchival ettük. Pár hetet ismét kell várni vagy elmegyünk vadászni vaddisznóra...
Most egy szintén egyszerű receptet teszek közkinccsé, ami egész Olaszországban népszerű. Egyszerű, gyors, könnyen hozzáférhető hozzávalókból. Mondhatni igazi agglegény recept. Alább találjátok a receptet és a szavakat: 

Spaghetti al cacio e pepe

Bő, sós vízben főzd meg a spaghettit, amíg al dente keménységű nem lesz.  Hintsd meg reszelt pecorino (romano) sajttal, ennek hiányában parmezánnal és borssal, pár kanállal öntve rá a tészta főzővízéből, hogy az  ízesítés összeérjen, a sajt megolvadjon . Ízlés szerint olívaolajjal lehet meglocsolni. Keverd össze és tálald melegen!

Annyira egyszerű, hogy új szavak is alig vannak :-)




abbondante -  bő, bőséges
scolare- leszűrni
cospargere- meghint, megszór
sciogliere- felolvaszt, felold
amalgamare- összekeverni

Ebben a hónapban a PRIMI PIATTI leckékben Lazio tartomány van terítéken!

Buon appetito!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése