2011. április 26., kedd

Forza Roma-Hajrá Róma!

Nem tudnám megmondani, mikor kezdődött a fiúk foci-, különösen az AS Roma mániája, lehet, hogy a világbajnokság indította el ezt a dolgot, de az is lehet, hogy Carlo Zampa (híres Roma-kommentátor-Carlo Zampa közvetít) miatt történt. Tény, hogy hónapok óta ez a téma nálunk, másról sem hallunk, mint a meccsállásokról, ki mikor hány gólt lőtt, hányas a száma, ki kihez fog igazolni, stb. Télen a lakásban, de amint az idő engedte (sőt mikor nem engedte, akkor is, még hóban is) a kertben, játszótéren, suliban, oviban fociznak, fociznak és fociznak. Amint valami kereket látnak, focizni kezdenek. Egy baráti házaspárnál (egy lánynál!-köszönjük Orsi!) látták először a focis kártyát (gyűjthető, kis zacskókban kapható képek), azóta ezt is gyűjtik. Követik az interneten a bajnokság állását és mivel a tévétársaságok nem az olasz bajnokság meccseit közvetítik, az interneten követik a meccsek menetét, melyet aztán le is rajzolnak.


Az a lényeg, hogy Matteo (ő a nagyobb) kikövetkeztette, hogy pont akkor leszünk Olaszországban, amikor a Roma a Chievo ellen játszik, tehát akár el is mehetnénk. Néhány napos huzavona után (fejezd be, különben nem megyünk a meccsre, ha nem csinálod meg, nem megyünk a meccsre, stb.) végül is megvettem a jegyeket a meccsre. A meccs napján esett az eső, fel is szerelkeztünk esőkabáttal, esernyővel, csereruhával, de szerencsére csak csepergett az eső. A srácok nagyon izgatottak voltak, megvettük a kötelező Roma-Totti feliratú napsárga-bordó sálat a szurkoláshoz. A fiúknak természetesen hatalmas élmény volt látni azokat a focistákat, akiket bálványoznak: Matteonak Matteo Brighi-33-as számmal (a név kötelez), Gianmarconak pedig (ki más???) Totti-10-es számmal. A meccs hangulatát természetesen nem lehet visszaadni,de egy kis ízelítőt itt találhattok, több képet pedig itt. Előttünk egy angol család ült, akik megőrizték hidegvérüket, még akkor is, amikor a gyerekek a sállal jól fejbe vágták őket.

focis kártya- figurine
gyűjthető- da collezionare
bajnokság-campionato
esőkabát- k-way (esődzseki), impermeabile (hosszú változat)
cserejátékos- a disposizione, in panchina
közvetítés- diretta
izgatott- emozionato
AS Roma focisták- i giallorossi
síp- fischietto
kispad- panchina
szurkolók-tifoso

4 megjegyzés:

  1. Romaaa... Romaaa... Romaaa... core de 'sta cittaaa... állni az Olimpicoban "A" Derbyn, és hallgatni, ahogy tízezrek éneklik együtt, az egyik legemlékezetesebb pillanat, amit az Örök Várostól kaptam. Még akkor is, ha a szívem nem giallorosso, hanem biancanera...

    VálaszTörlés
  2. Ah, ma professore, Forza Juventus per sempre!

    VálaszTörlés
  3. @Viktoria (so chi sei...) no, Juve mai, SEMPRE FORZA ROMA
    @Elisa: sentire l'inno della Roma all'Olimpico fa venire i brividi

    VálaszTörlés