2010. augusztus 17., kedd

Sipicciano- tagliatelle ai funghi porcini


Folytattuk tehát a lakáskeresést. A következő város Civitella d'Agliano volt, egy nagyon szép város, a hol a lakás (palazzo cielo- terra) nagyon jó helyen volt, csak kicsi lett volna négyünknek, nem is beszélve a meredek lépcsőről, ahol mindketten láttunk lelki szemeinkkel a gyerekeket legurulni. A hölgy utolsó két tippje Sipicciano és Pisciarello városkák lettek volna. Ez utóbbi névadáson el lehetne mélázni, maradjunk annyiban, hogy nem tetszett az ötlet, hogy egy ilyen nevű városban lakjunk (Hol laksz? Pisciarelloban. - HOL??? hihihi). Nézzük meg a sipicciano-i házat. A ház megtetszett, közel a központhoz, szép tágas szobák, igaz van mit felújítani, de látszanak a gerendák, van kandalló, bordó égetett tégla padló és a fiúknak lenne egy jó nagy szoba. Közel van az autópályához és a környék tele van látnivalókkal. Oké, legyen ez. Döntésünket megünnepeltük az Osteria del Gallo-ban (előfordul, hogy az osteria olcsóbb, egyszerűbb, mint a ristorante, de ez nem kőbe vésett szabály). Signor Mario, aki későbbiekben Sipiccianoról alkotott képhez tartozott, tagliatelle ai funghi porcini-t főzött nekünk. Nagyon finom volt, helyi bort ittunk hozzá. Teljesen elégedetten hagytuk el a várost. Szeptember a felújítás elkezdődött, több hetes (hónapos) csúszással lett készen. Szilveszter előtti napokban költözhettünk be, a felújítást vezető szerint minden oké, jöhetünk, érkezhetnek a bútorok...mi pedig elhittük...

appartamento- lakás
palazzo/palazzina/palazzetto cielo- terra- a földszinttől az utolsó emeletig egy egységet képező ház
centro storico- óváros, történelmi negyed
travi a vista- látható fagerendák
camino- kandalló
pavimento in cotto- égetett tégla padló
salotto/soggiorno- nappali
angolo cottura- főzősarok
cucina abitabile- lakható konyha
ristrutturazione- felújítás



A tagliatelle ai funghi procini receptje nagyon egyszerű: olívaolajba fokhagymát teszünk, erre dobjuk a tisztított, darabolt vargányát. Sózzuk, átforgatjuk, egy pár percig együtt pároljuk és rátesszük a kifőzött tésztára, jó sok parmezán vagy pecorino a tetejére. Ugyanezt tehetjük bruschettára (pirított kenyér olívaolajjal megkenve), egy kis petrezselyemmel meghintve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése