2010. december 22., szerda

Natale é vicino- Közeledik Karácsony

A neten rengeteg „szakértő” oldalt találunk, ahol az olasz karácsonyi szokásokról, étkezésről olvashattok (tegnap olyan olasz konyháról szóló magyar oldalt találtunk, ahol bejgli recept volt!). Ezért nem áll szándékomban ezek számát szaporítani, csak azt írom le, hogy mi hogyan ünnepeltünk Rómában. Tehát nem szentírás, vidékenként, családonként eltérhetnek a szokások.

Pandoro farcito
Ami az étkezést illeti, szenteste raviolit és utána halat vagy tenger gyümölcseit ettünk. Az édesség cukrász sütemény vagy egy szelet panettone volt. A panettone egyébként hasonló szerepet tölt be, mint Magyarországon a bejgli. Mindenkinél kapsz és sokszor visszük ajándékba is, ha vendégségbe megyünk. A pandoro szintén karácsonyi édesség és már rengeteg változata létezik, csakúgy mint a húsvétkor kedvelt colombanak (amiről már húsvétkor írtam). Mivel Olaszország konyhája igen összetett, természetesen vidékenként változik a karácsonyi menü.

Fenyőfát nem állítottunk, műfenyőt is csak az utóbbi tíz évben állítanak. Viszont a jászol összeállítása mindig a karácsonyi készülődéshez tartozott. Nagyon sok boltban lehet beszerezni a jászol állításához szükséges figurákat, épületeket, mohát stb., sőt már egy egész kis városkát is ki lehet így alakítani.

Van egy hely Lazio tartományban Közép-Olaszországban, ahol Assisi Szent Ferenc néhány évet töltött. Szent Ferenc a legenda szerint már 1217-ben felköltözött a Greccio felett található Lacerone hegy csúcsára, ahonnan többször leereszkedett, hogy az igét hirdesse a kastély lakóinak. A hagyomány szerint 1223 Karácsonyán történt, hogy Szent Ferenc néhány segítőjével úgy szerette volna bemutatni a kis Jézus születését, ahogyan történt. Szándéka szerint azért, hogy az emberek érezzék, hogy milyen nehéz körülmények között történt az emberiség leghíresebb világrajövetele.


Mi nyáron jártunk arra, így nem igazán voltunk karácsonyi hangulatban, de ha most látogat el valaki, bizonyára egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. A kolostor szinte beolvad a hegybe, ami nem is csoda, mivel a sziklába vájták az épületet. Annak emlékéül, hogy itt állították az első jászolt, a világ minden részéről érkeznek jászolok, ezekből nagyon szép és igényes kiállítást láthatunk itt. Látható itt jászol fémből, kagylóból, de eszkimó és örök nyár változatban is.  Az erről készült képek egy részét itt láthatjátok (próbáljuk a videót is gatyába rázni, lehet még az ünnepek előtt sikerül). Szintén megtekinthető az a kőbe vájt cella, ahová visszavonult és napjait töltötte Szent Ferenc.

Natale- Karácsony
Auguri di Buon Natale-Kellemes Karácsonyt!
Auguri di buone feste- Kellemes Ünnepeket!
Tanti auguri!- Kellemes Ünnepeket!
Vigilia – Szenteste
albero di natale- karácsonyfa
addobbi natalizi- karácsonyfa dísz
decorazione natalizia- karácsonyi díszítés
presepe- jászol
abbellire- szépít
cartolina di natale- karácsonyi képeslap
mercatino di natale- karácsonyi vásár
pacchetto- csomag
fiocco- masni
regalare- ajándékozni
regalo- ajándék
festeggiare-ünnepelni

Buone Feste a tutti!
PS: a könyveket feladtam postán, remélem még péntekig megkapjátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése