2011. február 6., vasárnap

Tippek a nyelvtanuláshoz



A nyelvtanulás alapja a gyakorlás! A nem használt nyelvtudás szépen lassan kikopik és elfelejted
Mindenkinek a saját stílusához, szokásához, tempójához, jelleméhez leginkább illő módszert kell választania. Többféle típusú nyelvtanuló van: van, aki inkább egyedül kíván tanulni, van, akit nem zavar, hogy a csoport tempójához kell igazodnia. Van, aki előnyben részesíti az írott leckéket, nyelvkönyveket, feladatlapokat használ, van, akinek a multimédia jön be, hanganyagot hallgat, tévét nézni, rádiót hallgat. Ezeket a dolgokat Neked kell eldöntened, nincs mindenkinek egyaránt megfelelő módszer.
A leghatékonyabb, ha rendszeresen foglalkozol a nyelvvel. Persze nem azt akarom ezzel mondani, hogy mindennap ülj le és kezdj el magolni, mert kicsit túlzó elvárás lenne. Mindenkinek ezer dolga van, dolgozik, gyereket nevel, utazik, vacsorát főz, stb. De ha ügyesen kihasználod az un. holtidőket, belophatod a nyelvtanulást a mindennapjaidba, ami azért fontos, mert folyamatosan fenntartod ezt az állapotot. Egy idő után ez rutinná válik és észrevétlenül is tanulsz.
Tippjeim a következők:

  • állítsd át az általad használt oldalak nyelvét (ahol ez lehetséges) pl. facebook, twitter, levelezőrendszer, stb. Így könnyen megtanulod a neten használt szavakat. Netezz olaszul!

  • az általad készített listákat vagy a rendelhető leckékben található miniszótárakat nyomtasd ki. Remekül használhatóak ezek a kis szószedetek azokban, amikor például vársz a buszra, a bankban, a metrón. Volt olyan tanítványom, aki ezt akkor használta, amikor mindennap vonaton utazott és mivel nem volt kedve mindennap a legújabb sztárpletykákról csicseregni a kollégáival, előkapta a szótárfüzetét vagy a nyomtatott szószedeteit és tanult. És ezzel a kitartással rövid időn belül el is jutott a középfokú nyelvvizsgáig. Használd ki a holtidőket!

  • Tudom, hogy többen meg fogtok döbbenni. Előrebocsátom, hogy nem vagyok a témában szakértő és nem is vagyok rajongója a területnek. DE mégis hasznos eszköz lehet a nyelvtanulásban. Ez pedig szappanopera! Hogy miért? Mert a történet egyszerű és visszatérő események vannak. A mondatok egyszerű szerkezetűek, alapfokú ismerettel érthetők. Ne ijedj meg, ha nem értesz mindent. Sőt! Akár semmit nem értesz az elején. Előbb-utóbb a szövegkörnyezet megmagyarázza a szót. Ne add fel! Ha nem fekszik Neked a szappanopera, találj olyan témát, ami hozzád közel áll.  Nézz szappanoperát olaszul!

  • Ha nézed az olasz tévét, a reklámokat is nézd meg! Sőt ha szerencséd van, még ugyanolyan termék reklámját is láthatod, ami Magyarországon is kapható. Így sok minden kikövetkeztethető. Nézz olaszul reklámokat! 

    Nagyon fontos, hogy ne ijedj meg, ha nem értesz valamit, és ne vegye el a kedvedet a folytatástól! Remek módja annak, hogy ráérezz a nyelv ritmusára. Pár hét elteltével, észre sem veszed és végignézel egy izgi szappanoperát!


További jó tanulást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése