2011. február 19., szombat

Kávé, csokoládé, kocsonya és riport velem

Most egy blogot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Anita pár hete megrendelte tőlem a Primi piatti leckéket és rendkívül lelkesen kezdett hozzá a tanuláshoz. Februárban Toscana van terítéken. Anita a leckében talált receptet lefordította, "magyarította", elkészítette és közölte a blogjában. A receptet itt találjátok meg Kávé és csokoládé: Acquacotta

A toszkán konyháról azt kell tudni, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető ételekből áll és jobbára a konyhakert és az erdő kínálta alapanyagokat, házi/kisiparos hústermékeket és a tenger gyümölcseit/halat használ: bab, kömény, káposzta, lencse, gesztenyeliszt, gomba, fácán, nyúl, vaddisznó, kolbász, sonka, sajt, olajbogyó, stb. Az olaj természetesen extraszűz olíva (szigorúan!), a kenyér pedig gyakran sótlan (pane sciapo). Az ételek egyszerűek, az étteremben lehet, hogy "csak" 4-5 féle tésztaételből választhatsz, de a vaddisznó ragus tésztát még biztosan évekig emlegetni fogod. Éppen ez az egyszerűség ragadja meg az embert, hiszen olyan ritka manapság, hogy egy receptet nem bonyolítanak túl. Elég kinyitni egy újságot vagy a szétnézni a neten, mit kínálnak olasz konyha címszó alatt: chilis, fahéjas, balzsamecetes, és még ezer más hozzávalóból összeállított étkeket találunk.
De ugyanez látható Magyarországon is. Nemrégiben akadt a kezünkbe egy (magyar) konyhai magazin, amit Kriszta gyors döntés után ki is dobott a szemetesbe. Az ítélet szerint minden túl bonyolult volt, a receptek nevei 3-4 sorban fértek el: narancsos, balzsamecetes, édesköményes, célkás, stb. Persze tudjuk, hogy ha valaki azt írja az újságban, hogy paradicsomos gnocchi, akkor senki sem veszi meg az újságot, de ha ehhez már keverünk 2-3 hangzatos és divatos összetevőt, mindjárt sikere lesz.
Vagy nézzük a Miskolcon épp most zajló Kocsonyafesztivált: az első években kapható volt a sima, "mezei kocsonya. Mostanra már halas, pulykás, csirkés, vegetáriánus, nyúl, light, stb. kocsonya is kapható. Persze a fesztivál sikere nem ettől függ, hiszen évről-évre egyre többen jönnek. Láttam a tegnapi koncertről készült képeket és a szemtanúk beszámolói alapján is már most megállapítható, hogy a miskolci kocsonya népszerűsége nem csökkent.


Apropó kocsonyafesztivál: néhány hete keresett meg az egyik helyi újság, hogy szeretne velem riportot készíteni az újságba, ami a fesztiválra jelenik meg. Bár nem minden úgy jött le, ahogy mondtam: pl. nem rektort kerestek Szegedre, hanem lektort, nem azt mondta, hogy senki nem ismeri Tottit, hanem az ismerőseim közül kevesen ismerik. De a lényegen nem változtat. Mi ketten jókat nevettünk utána....



Buon riposo per tutti!

1 megjegyzés:

  1. Ciao Stefano! Köszönöm szépen! Idővel mág el fogok készteni más ételeket is. :) Tetszik nagyon az interjú és gratulálok, nem mindennapi, hogy magyar nyelv és irodalom szakon végeztél Rómában.
    Én is szeretem a különböző furcsa és különleges kocsonyákat, de a legjobb a hagyományos, azt belátom. A hosszú nevű receptes konyhamagazinokat is szeretem. :)

    VálaszTörlés